Treceți la conținutul principal

Clătite americane cu banane



 De dimineață (dar nu foarte devreme), m-am trezit sub impulsuri antagonice (să mai stau în pat, să ma trezesc -  ceva de genul acesta), așa că nici micul meu dejun nu s-a abătut de la sentimentele acestea și a ieșit o cooperare fructuoasă (din punctul meu de vedere) între vest și est. „Și-au dat mâna” și s-au completat aromele deosebite ale cafelei arabești, cu cardamon și cele ale clătitelor americane pufoase, îndesate cu câteva felii de banane. Dacă în preparearea cafelei nu a intervenit geniul meu creator :P- cafeaua am luat-o de la un magazin arăbesc, e de la mama ei și are un conținut mediu de cardamon, adică nu-i nici prea prea nici foarte foarte - la clătitele americane nu am putut să mă abțin și le-am dat o mică amprentă personală, nevoită fiind într-o oarecare măsură și de ingredientele avute la îndemână. Am eliminat zahărul, laptele bătut l-am înlocuit cu iaurt (cu conținut normal de grăsime), în loc de ouă am pus același piure din pulpă de mango și mere pe care l-am folosit și la brioșele cu afine, iar în loc de unt am pus ulei din sâmburi de struguri. Mie mi-au placut enorm, m-am răzbunat oarecum pe nereușita clătitelor pe care am încercat să le fac la începutul săptămânii, aceleași clătite americane, dar cu făină de hrișcă - cea mai neinspirată alegere, n-o s-o mai repet decât dacă găsesc o rețetă care îmi promite să nu mai simt gustul ciudat al făinii de hrișcă și în care ingredientele să se lege mai bine. Revenind la dimineața zilei de azi, mi-am umflat burtica cu 2 clatite delicioase (au mai rămas, le donez dacă se află doritori :D) și o cană de cafea aromată. Încercați și voi ;)





 


Ingrediente uscate:
  • 150g făină integrală
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
Ingrediente umede:
  • 250g iaurt
  • 100g piure din pulpă de mango și mere
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală 

În plus : 1 banană mare tăiată felii subțiri

  Se amestecă separat ingredientele uscate și cele umede, apoi împreună până la omogenizare, nu foarte mult. Se adaugă feliile de banană (eu așa am făcut, că nu am avut răbdare să le fac model, cine vrea le poate așeza în tigaie și apoi să pună aluatul de clătite deasupra) și se coc într-o tigaie non-aderentă. Eu așa am făcut, ca să nu mai pun ulei. Nu s-au lipit, dar dacă aveți îndoieli puteți pune puțin unt sau ulei în tigaie sau îmbibați un servețel cu puțin ulei și ștergeți cu el fundul tigăii, astfel nu veți avea surplus de ulei în tigaie.
 Puteți înlocui bananele și cu alte fructe (mere, afine, mure) sau le puteți face simple și le serviți la final cu sirop de arțar sau miere. Se mai pot servi cu lapte, iaurt, cafea, fiecare cu ce are și-i face plăcere. :)

Poftă bună! 


                                    

O duminică frumoasă și liniștită să aveți! 

*Pentru cei cu grijă la siluetă :P, valorile nutriționale/ 100g : 177,17 cal.
                                                                                         6,46g grăsimi
                                                                                         25,23g carbohidrați
                                                                                         4,76g  proteine  

                                                                                     



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so