Treceți la conținutul principal

Tartă cu brânză și prune


     Și pentru că, totuși, o zi de sărbătoare nu e completă fără ceva bun, am făcut și o tartă. Bună tartă! Bună Mariana! :)) Cu brânză și la blat și la cremă, diferite de fel, să nu ne plictisim, nu foarte dulce, perfectă pentru gusul meu, cârcotașii spun că dacă tot e de desert merge o idee mai dulce. Dacă vreți mai dulce, puneți zahăr în locul  îndulcitorului de stevie și o să aveți un desert și mai dulce :)

     Ingrediente:

  Blat
  •  150g brânză de vaci
  •  4 linguri ulei din sâmburi de struguri
  •  2ml extract de stevie îndulcitor* (sau 2 linguri zahăr)
  •  60ml lapte
  •  200g făină de ovăz
  •  1 linguriță praf de copt

 Crema:
  •  3 ouă
  •  20g zahăr brut
  •  300g urdă de vaci
  • 40g gris
  •  1.5ml stevie îndulcitor (100g zahăr)
  •  1 lingură extract de vanilie

   Pentru ornat
  • 1kg prune
  • 30g miere
  •  10ml zeamă de lămâie
  •  1/2 linguriță scortișoară







     extract de stevie îndulcitor* - se găsește la magazinele naturiste   







   Pentru blat: se amestecă ingredientele si se frământă ușor aluatul, nu foarte mult. Se întinde o foaie și se pune într-o formă de tartă sau, ce am făcut eu, într-o formă de tort cu fundul detașabil, unsa cu puțin ulei sau unt astfel încât să îmbrace și pereții. Aluatul este puțin fărâmicios, așa că puteți să-l întindeți pe o folie alimentară și apoi îl „răsturnați” în formă. Nu este nici o problemă dacă se mai rupe, îl puteți „lipi” cu ușurință cu mâna.





   Pentru cremă: Gălbenușurile se freacă cu un vârf de cuțit de sare, zahărul, stevia și esența de vanilie. Se adaugă urda și grisul. Albușurile bătute spumă cu un vârf de cuțit de sare se adaugă la compoziția cu urdă, înglobându-se ușor, puțin câte puțin. Se toarnă crema peste aluatul de tartă.


   Pentru ornat: Se curăță prunele de sâmburi și se pun într-o cratiță pe foc cu mierea și zeama de lămâie, fierbându-se înăbușit aproximativ 8 minute. Se scurg bine prunele, se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă peste cremă. Sosul rămas se pune deoparte. Se presară peste prune scorțișoara și se dă la cuptorul preîncins pentru aproximativ 40 de minute. Se scoate, se lasă să se răcească, și se toarnă deasupra din sosul păstrat de la prune.

Inainte de a intra la cuptor
Proaspăt scoasă din cuptor


 

             și






               

Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so