Treceți la conținutul principal

Muffins cu morcovi și dovleac


   Da, mi-am făcut de cap ieri în bucătărie. Pot să dau vina doar pe toamna asta, care aduce a iarnă, care m-a împins să stau la căldurica cuptorului și să fac bunătăți. Pe lângă cele pe care vi le-am prezentat ieri, mai aduc azi minunățiile astea de muffins, cu dedicație pentru Ralu ;) Știe ea de ce :D. Și dacă vreți opinii despre cum sunt, pe ea să o întrebați, că a fost prima degustătoare, eu în urma răcelii care încă mă mai bântuie nu mă pot bizui pe gustul propriu - cam alterat. Asta trebuie să mă motiveze să mai fac o tură când îmi revin. Ce pot să spun că am remarcat eu la degustare a fost textura moale și cremoasă a miezului (de la dovleac i se trage) și am simțit vag  aroma scorțișoarei și dulceața morcovilor și a stafidelor. Numai bune de degustat și de cei mici și de cei mari. Și mă gândeam ce bine ar merge ele cu un ceai din acela cu arome de iarnă (cu măr, măceșe, scorțișoară) :)

   Ingrediente
  • 1 cană și jumătate piure de dovleac copt (se coace dovleacul la cuptor, se curăță de coajă și se fărâmițează cu furculița)
  • 1 cană morcov ras
  • 3 linguri sirop de arțar (sau puteți folosi 2/3 cană zahăr)
  • 4 linguri ulei de rapiță
  • 2 ouă bătute ușor
  • 1 1/2 cană făină (de ovăz am folosit eu, rețeta era cu făină integarală de grâu)
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cană stafide brune
  • 1 lingură esență de vanilie 
   Făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorțișoara le-am amestecat într-un vas. În alt vas am amestecat ouăle cu uleiul, siropul de arțar, esența de vanilie, dovleacul și morcovul. Am turnat ingredientele umede peste cele uscate și le-am amestecat până la omogenizare, apoi am adăugat stafidele. Am pus compoziția în tava de brioșe/muffins/cupcakes (eu folosesc forme de hârtie, dacă nu aveți, ungeți formele de brioșe/muffins/cupcakes cu puțin unt sau ulei) și am băgat-o în cuptorul preîncălzit la aproximativ 180 de grade C. Le-am lăsat cam 35-40 de minute, dar le puteți verifica și mai devreme cu o scobitoare. Să nu vă panicați dacă atunci când le scoateți din cuptor o să vi se pară molicele, așa sunt ele. Ca să simțiți mai bine aromele, va trebui, totuși, să așteptați să se răcească.

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so