Treceți la conținutul principal

Mâncărică de legume


   Îmi place să folosesc oala mea de lut pentru diverse mâncăruri la cuptor. Îmi place gustul mâncărurilor la cuptor, iar în oala de lut mi se pare că ies și mai gustoase. Fiind o perioadă fără carne în care mă aflu momentan (iau o pauză de la mâncatul de carne, mă pregătesc pentru bunătățurile pe Crăciun :D), tot mă strofoc să gătesc mâncăruri care să fie și gustoase și sățioase. Și am tot adunat eu diverse legume de prin frigider și am făcut următoarea combinație. Am luat 4 fire de ceapă verde  și 4 căței de usturoi pe care i-am tocat și i-am sotat într-o lingură de ulei de măsline, am adăugat dovlecei și dovleac tăiați cuburi relativ egale, o jumătate de pungă de amestec de legume congelate (un amestec cu mazăre, fasole verde și cartofi) și cam 2 căni de boabe de soia fierte (le-am lăsat peste noapte la înmuiat și le-am fiert a doua zi cam 2 ore). Peste amestecul ăsta am turnat passata de roșii (cam jumătate de sticlă, luată de la DM, dar puteți folosi o cutie de roșii tocate în suc, mie una îmi plac cele de la Cirio) amestecată cu apă fierbinte. Am condimentat cu o linguriță de sare, 1/2 linguriță de piper, 1/2 linguriță chimion măcinat, 1/2 linguriță busuioc și o linguriță de zahăr muscovado dark. Am dat într-un clocot, apoi am turnat amestecul în oala de lut și am dat-o la cuptor cam vreo 2 ore, la foc molcom. Aș mai fi lăsat-o un pic, dar era târziu și vroiam să dorm :P. Am mâncat-o a doua zi cu cuscus și taaaare bună a fost! :D
Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so