Treceți la conținutul principal

Piept de curcan cu portocale și sos de citrice


  Că tot se apropie Crăciunul și anul trecut am mai încercat o variantă asemănătoare și toată lumea a declarat că toate culorile și felul cum arăta aducea Crăciunul mai devreme, m-am gândit să intru în atmosferă mai devreme și să reiau experiența cu ajutorul aromelor din bucătărioara mea :).
Am luat un piept de pui mai mărișor, cam la 1kg, l-am spălat, l-am uscat cu prosoape de hârtie și l-am pus într-un vas termorezistent. L-am uns cu puțin ulei de măsline, l-am sărat, piperat (am folosit piper alb), l-am mai asezonat cu puțină nucșoară măcinată. Peste am pus feliuțe de portocală curățate de pieliță, am mai turnat în vas apă (cam 200ml) apoi am acoperit vasul (puteți folosi un vas cu capac sau puteți acoperi vasul cu folie de aluminiu) și l-am băgat la cuptorul preîncins la foc mic spre mediu (undeva la 175-180 de grade C) și l-am lăsat cam o oră, verificându-l din când în când. Am descoperit vasul și am mai lăsat carnea să se rumenească cam 20 de minute. Când a fost gata l-am scos din cuptor, l-am acoperit și l-am lăsat să se odihnească vreun sfert de oră. Între timp am făcut un sos din zeama de la o lămâie, zeama de la o portocală, amestecate bine, bine cu 2 linguri de ulei de măsline. Am turnat sosul peste pieptul de curcan. Mă gândesc să-l servesc mâine la prânz cu orez basmati cu sofran și muguri de pin. :)
Poftă bună!
Tocmai scos din cuptor

Cu sosul de lămâie și portocală

Și câteva feliuțe gata să fie servite :)

  Și asta am mâncat eu astăzi la prânz, după cum am zis, cu o porție de orez basmati integral, cu muguri de pin și șofran :)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so