Treceți la conținutul principal

Plăcintă cu brânză și praz


   În ultimele două săptămâni nu prea am avut starea sufletească necesară să gătesc ceva elaborat (am probleme și cu gătitul unor chestii simple) și  nici acum nu mă animă cine știe ce sentimente pozitive, așa că am preferat să fac ceva simplu. Și pentru că tot zăceau prin bucătărie două fire de praz, am spus să fac ceva cu ele. Și am făcut o plăcintă cu brânză și praz, pentru că mai aveam și niște foi de plăcintă (Bella am avut, dar din cele refrigerate, nu congelate, nu știu de ce, dar îmi plac mai mult).

Ingrediente
  • 150g telemea de oaie
  • 150g telemea de bivoliță
  • 200g urdă de oaie
  • 200g iaurt de capră
  • 2 fire de praz curățate și tăiate mărunt
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 vărf de linguriță nucșoară 
  • foi de plăcintă (eu am folosit din tot pachetul 5 foi)
  • 60g unt topit
   Brânza am răzălit-o și am amestecat-o bine cu prazul și iaurtul, până mi-a ieșit așa ceva.


   Apoi am luat câte una, câte una foile și le-am uns cu unt topit cu ajutorul unei pensule, le-am umplut cu amestecul anterior și le-am făcut sul. Eu am preferat să le pun într-o tavă rotundă (am avut una pentru tarte), unsă cu unt și ea, așa că mi-a ieșit ca un melc mare :P  Am uns și pe deasupra cu unt topit și am dat plăcinta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-a rumenit frumos. Am mâncat și eu, am dat și la alții și ne-a plăcut. Mi-am dat seama când am băgat plăcinta la cuptor că nu am pus ouă în compoziția de brânză, dar știți ceva? Nici nu s-a simțit!
                                                                           Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so