Mă disperă zilele astea artificial adoptate. N-am înțeles niciodată de ce e nevoie să fie o zi (sau mai multe) musai în care trebuie să-ți manifești afecțiunea pentru cel de lângă tine. Dacă eu vreau să fac ceva special în mijlocul lunii iulie prin care să-i arăt omului afecțiunea mea magistrală nu văd cine ar putea să-mi spună că am greșit sărbătoarea! Așa că m-am rebelit eu așa și am hotărât să declar zilele (velăntain și dragobetele) astea zilele ciocolatei, pentru că eu iubesc ciocolata (și știu din surse sigure că mai sunt și alți chocoolici pe planetă). A fost una, mai vine una :D Pentru ziua care a trecut, am făcut două feluri de muffins cu .... ciocolatăăăăăăăăăăăăăăă. De dimineață am început „dezmățul” culinar cu muffins și cafea cu .... ciocolată ;;) Am continuat la serviciu și i-am corupt și pe cei din jurul meu, ridicând nivelul glicemiei a aproximativ 15 persoane. Not bad! :P Le-au plăcut, nu le-au plăcut, asta s-o spună ei, de mâncat le-au mâncat și asta m-a bucurat (he, he, ce poetă am devenit-de la ciocolată mi se trage :D).
Și în postul ăsta o să scriu ambele rețete, așa cadou de la mine, fără o ocazie specială. Ci pentru că așa vreau eu! Primele sunt niște muffins parfumate, cu merișoare uscate și ciocolată, următoarele sunt mai speciale așa, pentru că au în mijloc o surpriză amețită :)), o vișină din vișinată, adică și o bucată de ciocolată. Și ambele au primit o porție generoasă de glazură (cremă ganache) deasupra. Bune, bune!
Muffins cu ciocolată și merișoare
Ingrediente uscate
- 250g făină integrală
- 2 1/2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță cardamon
- 1 lingură cacao
Ingrediente umede
- 125g iaurt
- 125 ml lapte
- 3 linguri ulei de rapiță
- 1 ou
- 70g zahăr muscovado light
- 1 lingură esență de vanilie
În plus
- 85g merișoare uscate
- 40g ciocolată neagră tocată
Și pentru decor cremă ganache și cireșe confiate
Ingredientele uscate și cele umede se amestecă separat, apoi de combină, la sfârși adăugându-se merișoarele și ciocolata. Se pun formele de hârtie în tava de brioșe/muffins/cupcakes, se pune compoziția și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20 de minute (repet, eu fac testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă s-au copt).
Muffins cu ciocolată și vișine
Ingrediente uscate
- 200g făină integrală
- 1/4 cană migdale măcinate
- 3 linguri cacao
- 2 1/2 lingurițe praf de copt
Ingrediente umede
- 2 ouă
- 5 linguri de zahăr muscovado light
- 1/3 cană ulei de rapiță
- 1 1/3 cană lapte bătut
Pentru umplutură vișine din vișinată și ciocolată neagră
Am amestecat ingredientele uscate și cele umede separat, apoi le-am combinat, am pus în forme până la jumătate din compoziție, am așezat vișina și o bucățică de ciocolată, apoi am acoperit cu altă porție de compoziție. Le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproxiamtiv 20 de minute.
Pentru crema ganache am pus într-o crăticioară o smântână dulce de frișcă (din cea de la La Dorna am avut eu, cutie mică de 200ml) și am pus-o pe foc până a început să bulbucească, apoi am adăugat cam 350g ciocolată neagră - 74% și 71% cacao tocată și am lăsat-o acoperită cam 5 minute, după care am amestecat-o bine, bine, până a ieșit o cremă omogenă (a! eu i-am adăugat și o lingură de rom, așa, de savoare). Am făcut crema și am decorat muffin-urile în ziua în care au fost mâncate (le-am făcut seara, dimineața le-am aranjat și le-am lăsat la rece, să se așeze bine glazura), pe cele cu merișoare am pus glazura și în moț câte o cireașă confiată, pe cele cu vișine am pus glazura și migdale măcinate.
Asta a fost tot! Data viitoare o să încerc alte combinații și da, o să vă arăt și ce mi-a ieșit și o să vă dau și rețeta (rețetele), bineînțeles!
Să fiți iubiți! :)
Poftă bună!
A! Și asta a rămas din brioșele de dimineață :D
Comentarii
Trimiteți un comentariu