Treceți la conținutul principal

Pulpă de curcan cu roșii și ardei copți


   Și o idee de dejun care mie mi-a plăcut foarte mult. E ușor de făcut, ardeiul copt îi dă o dulceață nemaipomenită, roșiile echilibrează dulceața prin aciditate, iar ceapa verde și usturoiul nou adaugă savoare și aduc arome de vară în farfurie. Și înmiresmat amestecul cu un pahar cu vin alb ... hmmmm, mi se face foame numai când mă gândesc, așa că vă spun repede cum se face să nu mă mai gândesc la asta :)). Am înmuiat în puțin ulei de măsline 2 fire de ceapă verde mai mărișoare și cățeii de la o căpățână de usturoi verde, tocate cu toatele mărunt, apoi am pus carnea de curcan (o pulpă dezosată am avut, pe care am curățat-o și am tăiat-o în cuburi potrivit de mari) și am lăsat-o să se rumenească pe toate părțile, amestecând conștiincios în cratiță, apoi am pus un capac și am lăsat să se înăbușe la foc mic vreun sfert de oră. Am tăiat fâșii vreo 5 ardei copți (decongelați) și am tocat vreo 4 roșii coapte și le-am pus peste cărniță, am adăugat și o linguriță de zahăr, amestecând totul bine bine. Și am mai lăsat vreo 15 minute la bulbucit încet, cu capac cu tot. Apoi am luat capacul, am turnat cam trei sferturi de pahar cu vin alb sec, am amestecat, am lăsat încă vreo 5-7 minute la foc ceva mai mare să scadă puțin sosul, am sărat, am piperat mâncărica și asta a cam fost tot. Am făcut și niște orez basmati integral cu șofran și muguri de pin ca garnitură și am mâncat cu mare poftă. Ceea ce vă urez și vouă!


Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so