Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din mai, 2012

De Food Revolution Day

   Eu tot mă chinui să le spun oamenilor că nu îți trebuie cine știe ce știință sau îndemânare să faci ceva sănătos și gustos acasă și sper din toată inima ca cei ce mai citesc rețetele de pe aici să se fi convins deja de lucrul ăsta. Și visez eu așa, în sinea sinelui meu, ca măcar pentru cei mici să ne dăm mai mult silința și să-i învățăm de bine în ceea ce privește o alimentație sănătoasă. Și să învățăm și noi, de ce nu? Eu am învățat multe lucruri bune, spun eu, în ultimii 2 ani și tot ceea ce am învățat și am aplicat s-a resimțit atât fizic, cât și psihic și s-a văzut. Rareori mi se mai întâmplă să cad într-un mare „păcat” și acela poartă numele ciocolată :)) Dar având în vedere că asemenea episoade sunt extrem de rare, nici nu mă stresez foarte tare, o plăcere „vinovată” face bine la moral, uneori :P.    Și am aflat eu cu mare bucurie de ziua asta, eveniment inițiat de Jamie Oliver printr-o campanie susținută a educației în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Dacă vreți să af

Clătite americane cu cremă de brânză, mure și sirop de arțar

   Ding, ding, ding, clătitele americane se întorc! De data asta, făcute de dat, dar am gustat și eu, că nah, trebuia să văd dacă au ieșit bine :P. Și au ieșit, normal că au ieșit, că doar am pus numai chestii bune în ele :)) Am scos aseară penultimul pachet de mure de la congelator și am pus murele la dezghețat într-o sită, să se și scurgă bine. Și de dimineață m-am apucat cu mare zel de făcut clătitele. Am pus: 1 1/2cană făină 1 linguriță praf de copt 1/4 linguriță sare 1 ou separat albușul de gălbenuș 1 lingură zahăr vanilat (eu am un borcan cu zahăr brut în care tot mai înghesui batoane de vanilie de la care am folosit miezul) 1/2 cană cremă de brânză (quark de la exquisa cu conținut scăzut de grăsime) 1 cană lapte 2 linguri ulei din sâmburi de struguri 1 linguriță extract de vanilie 1 cană mure, în plus o mână de mure de decor sirop de arțar    Am pus într-un bol și am amestecat făina cu praful de copt și sarea, în alt bol am amestecat gălbenușul cu zahă

Înghețată cu căpșune

   Mi s-a făcut poftă de înghețată și pentru că tema săptămânii pentru deserturi am declarat a fi căpșunele, ce puteam face mai bun decât o înghețată cu căpșune. Rețeta de bază am luat-o de pe site-un lui Adi Hădean, de aici și nu mi-a părut rău.    300g iaurt (Napolact din lapte de vaca, oaie și bivoliță) au fuzionat perfect cu 200g lapte condensat (De Latte, îl vedeți și în pozele din rețeta lui Adi Hădean) și 500g căpșuni, 250g brenduite cu iaurtul și laptele condensat, 250g tăiate în sferturi, că așa îmi place mie. Am pus amestecul într-un vas și l-am dat la congelator, scoțându-l cam la o oră, de vreo 4 ori, până m-am dus la culcare și amestecând cu furculița prin ea, să nu se facă ace de gheață.     Azi am scos-o de la congelator și am lăsat-o vreo 20 de minute să se mai înmoaie, apoi mi-am pus o porție sănătoasă (vreo 4 bulbucei), pe care am ornat-o cu mentă proaspătă. Pe care am mâncat-o - și înghețata și menta. Sănătate! Poftă bună!

Tartă cu brânză și verdețuri

   Mie îmi place brânza. La nebunie. Orice fel de brânză. Nu cred că am întâlnit până acum fel de brânză care să nu-mi placă. O să mai încerc, cine știe, încă n-am încercat toate felurile. Pentru tarta asta am ales să fac atât crusta, cât și umplutura cu brânză. Și am ales două tipuri de brânză de oaie, pentru crustă urdă de oaie, pentru umplutură telemea nouă de oaie. Și muuuulte ierburi. Mult verde. Așa, ca de sezon. Rezultatul? O tartă înmiresmată, consistentă, dar în același timp ușoară, merge și al un picnic și la o gustare și ca aperitiv și la o cină. Părerea mea!    Pentru crustă am amestecat 500g urdă de oaie, 5 linguri ulei de măsline, 100g făină de alac (tot vreo 5 linguri, merge și cu făină albă, neagră, integrală, de care aveți la îndemână), puțină sare, piper alb și un praf de nucșoară. Am amestecat cu mâna până am obținut un aluat omogen. L-am împachetat în folie de plastic și l-am dat la frigider cam 45 de minute.     Pentru umplutură am amestecat 400g telemea de oaie p

Ciuperci umplute

   Cine n-a făcut măcar o dată ciuperci umplute? E ceva simplu, gustos şi hrănitor şi chiar poţi să-ţi laşi imaginaţia să zburde veselă în combinații de umpluturi care mai de care mai savuroase.    Pentru astăzi am ales o umplutură cu slăninuță și brânză în coajă de brad. Am luat niște ciuperci (champignon) cu pălăria mai mare, cam un kilogram cred că am avut (le-am luat la casoletă mare) și le-am dat la o parte codițele, le-am trecut prin jet de apă și le-am uscat cu prosoape de hârtie, apoi am pus într-o tavă o foaie de copt și un grătar și am așezat ciupercile. Am pus în fiecare pălărie câte o bucățică de slăninuță (săru'mâna mătușicii mele dragi care m-a „dotat” cu o bucată de slăninuță bună, ardelenească, de la mama ei, sau tata ei, nu știu dacă era un purcel sau o scrofiță :P), peste am „moțat” ciupercile cu câte o bucată zdravănă de brânză (tocmai am luat ieri de la piață brânză în coajă de brad, parfumată și gustoasă nevoie mare) pe care am sfărâmat-o puțin și am

Tartă cu cremă de banane și ciocolată

   Daaaa, asta e urmarea de la postul de ieri cu tartletele. Astăzi am reușit să și gust din ce am făcut și da, le recomand, sunt bune bune, cremoase, aromate, cu crusta care ți se topește în gură ... Nu mai zic, că mă apucă pofta și nu mai mănânc în seara asta că e cam târziu :P    Așadar și așadeci, pentru tarta asta am schimbat un pic compoziția crustei, în sensul că am folosit numai 5 biscuiți digestivi (de același fel cu cei folosiți la tartlete), 100g pudră de migdale (eu am găsit vrac la Auchan), o lingură cu unt topit și un albuș de la un ou mai mare pe care l-a bătut spumă (cu o furculiță, nu m-am stresat în mod deosebit). Gălbenușul l-am adăugat compoziției de cremă care a ramas la tartlete ( găsiți rețeta aici ) la care am mai adăugat 100g ciocolată topită pe bain-marie cu lingură cu lapte și una cu unt și am lăsat-o la frigider până a fost gata crusta. Am pus cu mâna umedă compoziția pentru crustă într-o formă rotundă și am modelat-o astfel încât să acopere baza și

Tartlete cu cremă de banane și căpșuni

   De 1 mai muncitoresc nu puteam să stau degeaba, așa că, în timp ce Maricica (mașina de spălat) spăla de zor garderoba mea de vară, eu m-am gândit să mă coc la foc domol în bucătărie și să fac ceva bun. Și am făcut 2 feluri de ceva bun, ăsta fiind primul fel.    Pentru crustă am pisălit cam 200g de biscuiți digestivi (eu am avut de la Gullon) și i-am amestecat cu 100g unt topit. Și pentru că mi-am luat formă mândră de silicon pentru tartlete, m-am gândit să o și folosesc, dar s-a dovedit că cele 6 găurele nu sunt suficiente pentru cantitatea de crustă, așa că am mai luat 2 forme de mini-mini tarte și le-am umplut și pe alea. Am amestecat bine compoziția de biscuiți cu unt și am îndesat-o în forme cu mâna , să fie acoperite uniform baza și pereții. Apoi am dat formele la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru cam 15 minute. Le-am scos și le-am lăsat să se răcească.    Pentru cremă am amestecat o cutie de mascarpone cu 2 banane super coapte, cu care nu știam ce să f