Treceți la conținutul principal

Tort de cocos și limetă



     Pentru că iarăși e ziua din an când  toată lumea îmi zice că sunt tânără, ferice, mă dă talentul afară din casă și mă introduc de bună voie și nesilită de nimeni în bucătărie să produc ceva de ridicat moralul și de stârnit buna dispoziție - proprie și a celor din jur :) . Și așa anul ăsta iar m-am zăpăcit să fac ceva bun și am făcut ... mai multe ceva-uri ... bune, zic eu. Și ăsta e unul dintre ele. E un tort elegant, subtil aromat, bun, bun. 

     Ingrediente 

     Blat
  • 225g făină
  • 2 și 1/2 lingurițe praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 225g unt la temperatura camerei
  • 175g zahăr brun
  • coaja rasă de la 2 limete 
  • 4 ouă
  • sucul de la 2 limete
  • 85g fulgi de cocos
(Opțional: dacă vă place versiunea mai însiropată de blat, faceți un sirop de apă cu zahăr și suc de limetă sau esență de migdale și turnați-l cât e călduț pe blaturile răcite)
     Untul l-am bătut cu zahărul, cu mixerul, până compoziția a căpătat o culoare pală și s-a umflat. Am adăugat și coaja de limetă, apoi ouăle, pe rând, amestecând bine, bine după fiecare ou, pentru a se încorpora. Într-un alt bol am amestecat ingredientele uscate (făina, praful de copt, sarea) . Cu ajutorul unei spatule le-am adăugat alternativ cu sucul de limetă la amestecul de unt și ouă. Când amestecul a devenit omogen, am adăugat 2/3 din fulgii de cocos. Am turnat compoziția într-o tavă (pătrată am folosit eu de data asta, să mai schimb modelul :P) tapetată cu hârtie de copt și am dat-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru apoximativ 30 de minute (am verificat dacă e gata cu o scobitoare). Am scos tava din cuptor și am lăsat-o să se răcorească vreo 10 minute, apoi am scos blatul și l-am lăsat să se răcească, l-am tăiat pe din două (orizontal) și l-am umplut și decorat cu următoarea compoziție.

     Cremă și glazură
  • 1 cutie mascarpone (250g)
  • 250g smântână
  • 2/3 cană zahăr pudră
  • 1 lingură esență de migdale (producție proprie, e prima dată când o folosesc, deși am pus-o la făcut de vreo 2 -3 luni, dar acum am zis că e gata :) )
     Am bătut smântâna cu 1/3 cană zahăr până am obținut o frișcă țeapănă. Mascarponele l-am amestecat cu cealaltă 1/3 de cană cu zahăr și esența de migdale, apoi am combinat cele 2 compoziții până a ieșit o cremă densă, omogenă. Jumătate am pus-o între cele 2 blaturi, cu restul am acoperit tortul.

     La ornat am folosit restul de cocos și în plus câțiva trandafiri din zahăr pe care i-am luat de la MegaImage.

     Asta a fost tot.

     Hepi bărzdei tu mi! :D


Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so