Și rețeta promisă, despre tort nu vă pot spune decât atât, a fost minunat, ușor, răcoritor, parfumat. Perfect pentru o aniversare, dar și pentru un răsfăț de vară.
Vă anunț de la început că eu am folosit un îndulcitor (Green Sugar, pe bază de stevia), pentru cei ce nu agreează ideea, o să indic și cantitatea de zahăr pe care o puteți folosi. Am copt blaturile și am făcut crema cu o seară înainte de a asambla tortul.
Blaturi (4)
- 6 albușuri (am folosit ouă eco, mărime medie)
- 5 linguri îndulcitor (6 linguri zahăr super fin)
- 1 vârf de cuțit sare
- 1 linguriță zeamă de lămâie
Am bătut albușurile cu sarea până au început să se formeze vârfuri ferme, apoi am adăugat pe rând câte o lingură de îndulcitor și sucul de lămâie, până am obținut o compoziție lucioasă și fermă. Am desenat pe foaia de copt, cu ajutorul unei forme de tort cu diametrul de 18cm, 4 cercuri, am pus cu spatula compoziția de albuș și am nivelat, astefel încât să obțin forma de blat și le-am copt în cuptorul preîncălzit la 120 de grade C pentru aproximativ o oră, până s-au întărit la suprafață. Apoi le-am lăsat până a doua zi în cuptor, dacă aveți alte planuri cu cuptorul, puteți ține blaturile într-un loc uscat, ferit de căldură și soare.
Crema
- 6 gălbenușuri
- 75g îndulcitor (100g zahăr)
- 2 linguri amidon alimentar
- 350ml lapte
- 1 baton de vanilie tăiat pe lungime (eu am îndepărtat semințele cu vârful cuțitului și le-am pus în lapte pentru că îmi place să se vadă semințele prin cremă, dacă nu agreeați ideea, lăsați-le la locul lor, se va simți aroma de vanilie oricum)
- 1 linguriță extract de vanilie (opțional - mie îmi place foarte mult aroma de vanilie și, deși e suficient batonul de vanilie pentru a parfuma crema, am adăugat și extractul de vanilie)
Am pus laptele, împreună cu batonul de vanilie într-o cratiță cu fundul mai gros, pe foc mic, până a ajuns aproape de punctul de fierbere și l-am turnat încet, amestecând viguros și continuu cu un tel peste amestecul de gălbenușuri, îndulcitor și amidon, apoi am pus înapoi în cratiță toată compoziția și am mai pus-o pe foc foarte mic, amestecând, până a început să se îngroașe. Am dat cratița deoparte de pe foc, am adăugat extractul de vanilie, am amestecat și am pus crema într-un bol, am acoperit bolul cu folie alimentară, astfel încât folia să fie în contact direct cu crema, să nu se formeze crusta aceea inestetică de deasupra și am dat crema la rece până a doua zi, când am asamblat tortul.
În plus, am folosit o combinație de fructe de pădure, atât pentru umplutură, cât și pentru ornat, din mure și zmeură (cam 300-350 de grame din fiecare), fructe pe care le-am spălat și le-am lăsat să se usuce bine (după ce le-am scufundat în apă să le curăț, le-am scos ușor pe prosoape de hârtie și le-am lăsat să se usuce).
Pentru ornat
- 50g ciocolată albă topită pe bain-marie și amestecată cu o lingură de smântână dulce de frișcă și o lingură lichior de portocale
- zmeură, mure, cătină (eu atât am avut prin casă, puteți folosi afine, merișoare, dude)
- câteva frunzulițe de mentă proaspătă
- zahăr pudră
A doua zi am aranjat tortul. Am pus un blat pe platou, cremă, fructe, alt blat, cremă, fructe, al treilea blat, cremă fructe și peste ultimul blat am pus cu o pensulă de patiserie glazura de ciocolată albă, am aranjat fructele în mijloc, am presărat frunzele de mentă și am mai cernut cu ajutorul unei site fine puțin zahăr pudră. L-am dat la frigider vreo 3 ore înainte să-l tai și să mănânc o felie. Bun, bun!
Și încă o dată, „La mulți ani!” blogului meu drag! :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu