Treceți la conținutul principal

Tartă cu praz și brânză feta



     Ș-așa-mi vine câteodată pofta de praz, de la jumătatea mea oltenească mi se trage, ce pot să spun? :)) Și cum în afară de plăcintă cu brânză și praz altceva cu praz nu am încercat să fac, am spus că e momentul. Și m-am gândit eu așa și am decretat că azi voi face tarte. De două feluri, una dulce, una sărată. Asta, după cum se poate deduce ușor din titlu după o analiză stilistică, e cea sărată :D. Și cum am luat de la Băcănia Veche niște feta grecească din aia de la mama ei, am zis că merge o cooperare româno-greacă și ca să fie prietenia între popoare și mai strânsă, am adus și Grana Padano italiană, pentru un plus de savoare. 

     Prazul l-am pregătit primul, să-i las timp să se răcească înainte să-l pun în umplutură, apoi am făcut crusta și în timp ce se răcorea, am făcut umplutura.
     Am luat 2 fire de praz, le-am curățat bine, unul l-am tăiat pe jumătate, apoi fâșii subțiri, pe celălalt l-am tăiat bucăți de 1-2 cm. Le-am făcut în același fel, dar în tigăi separate, pentru că fâșiuțele le-am amestecat direct în compoziție, iar rotocoalele le-am aranjat să arate frumos în tartă :P. Am sotat prazul într-o tigaie în 2 linguri de unt, am pus un capac și l-am lăsat să se înmoaie cam 20 de minute. La un moment dat am pus puțină apă fierbinte, că mă temeam să nu se prăjească și a fost bine, că nu am făcut prazul scrum, s-a făcut frumușel și când s-a înmuiat l-am dat la o parte și l-am lăsat să se răcească.

Crustă
  • 140g făină integrală
  • 115g unt tăiat cuburi, rece
  • 1 ou
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper măcinat
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță apă rece
     Am amestecat făina cu sarea, piperul și cimbrul uscat, am adăugat untul și m-am folosit de blender-ul special pe care îl am în dotare pentru a-l amesteca cu făina, astfel încât am obținut un aluat sfărâmicios. Am adăugat și oul și apa (am pus într-o ceșcuță apa și am pus-o la congelator pentru vreo 5 minute) și am adunat toată compoziția într-un aluat legat, i-am dat formă rotundă și l-am împachetat în folie, l-am presat puțin astfel încât să obțin un disc și l-am dat la frigider cam 40 de minute. Apoi l-am întins pe blatul ușor înfăinat, am pus foaia în formă (o formă de tartă cu diametrul de 23cm), am înțepat aluatul cu furculița și am dat crusta la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C pentru 20 de minute (până s-a rumenit puțin pe margini). Am scos forma din cuptor și am pus-o pe un grătar să se răcească. Între timp, am micșorat temperatura cuptorului la 180 de grade C și am pregătit umplutura.

Umplutura
  • prazul pregătit înainte de crustă
  • 2 ouă
  • 150ml smântână lichidă
  • 1/4 linguriță sare 
  • 1/4 linguriță piper măcinat
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 100g feta
  • 10g Grana Padano dat pe răzătoarea mică
     Am amestecat prazul tăiat fâșiuțe cu ouăle bătute ușor cu furculița, smântâna și condimentele. Pe crustă am aranjat bucățile de praz (cele tăiate mai mare), am sfărâmat brânza feta și am turnat încet amestecul lichid. Am dat din nou tarta la cuptor vreo 20 de minute, apoi am presărat brânza răzălită și am mai dat tarta 5 minute la cuptor, să se rumenească puțin.

     Am lăsat-o să se răcească și apoi am tăiat o bucată. Crusta se topește în gură și e aromată, prazul dulce și feta bogată fac o pereche delicioasă, părerea mea! :) Mi-a plăcut să o fac, îmi place și mai mult s-o mănânc! În episodul viitor vă spun și despre tarta dulce ;).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so