Treceți la conținutul principal

Tort „Pădurea Neagră”



     Un tort elegant, de „La mulți ani!”,  pe care am ales să-l fac în varianta parțial alcoolizată (cu vișinată și vișine din vișinată, asta pe lângă vișinele și sucul din compot), la cererea sărbătoritului, însă se poate renunța la alcool, folosind doar  compotul de vișine.  

Ingrediente

Blat
  • 225g unt moale 
  • 225g zahăr (eu am folosit o combinație de zahăr tos bio și zahăr muscovado light)
  • 160g făină
  • 65g cacao
  • 1  linguriță și 1/2 praf de copt
  • 4 ouă medii 
      Am încălzit cuptorul la 190 de grade C și am tapetat cu hârtie de copt o formă cu diametrul de 18cm, cu fund detașabil.
      Untul și zahărul le-am amestecat cu mixerul până s-a format o compoziție aerată, am adăugat, pe rând, ouăle, apoi făina amestecată cu praful de copt și cacaoa (pe care le-am amestecat și cernut împreună). Am pus compoziția în forma pregătită și am dat-o la cuptor pentru aproximativ 50 de minute (e bine să verificați după jumătate de oră cum se prezintă situația, fiecare cuptor e cu figurile lui, al meu e mai leneș și-mi cam face figuri, așa că durează mai mult până se coace blatul, faceți testul cu scobitoarea să vedeți dacă e gata). Când a fost copt l-am scos, l-am mai lăsat vreo 5 minute în formă, apoi l-am scos, am dat hârtia de copt la o parte și l-am lăsat să se răcească complet. Apoi l-am tăiat orizontal în 3 blaturi egale.

Sirop
  • 5 linguri zeamă de la compotul de vișine
  • 2 linguri vișinată
     Le-am amestecat și am însiropat cele 3 blaturi. Dacă vă plac blaturile foarte însiropate puneți mai multă zeamă de compot sau mai multă vișinată.

Umplutura
  • 300g vișine din compot (eu am avut un borcan cu compot de vișine de la Râureni) fără sâmburi
  • 100g vișine din vișinată fără sâmburi
  • 200g smântână dulce de frișcă bătută cu mixerul
     Vișinele curățate de sâmburi le-am lăsat peste noapte la scurs.
     Am pus pe un platou primul blat, peste care am întins cu paleta jumătate din cantitatea de frișcă, apoi am pus un strat de vișine. Peste am așezat al doilea blat, de data asta am pus mai întâi vișinele, apoi am întins cealaltă jumătate de frișcă și la final am pus al treilea blat. Ei, acum să vă spun ce fac eu cu al treilea blat. De multe ori blatul copt are așa, deasupra, o formă bombată. Așa că, pentru un aspect mai frumos, eu blatul de deasupra îl pun invers, adică partea bombată jos, partea tăiată drept stă deasupra sau tai puțin și blatul de deasupra pentru a-l nivela, iar resturile de blat le pun la mijloc. Nu se vede, pentru că peste vine glazura, așa că la final e foarte aspectuos.

Glazura
  • 50g smântână dulce
  • 50g ciocolată neagră
  • 1 linguriță vișinată
  • răzatură de ciocolată neagră
     Smântâna am pus-o într-o cratiță pe foc până s-a înfierbântat, apoi am adăugat ciocolata tăiată în bucăți mai mici, am amestecat-o bine, să se topească și am pus și vișinata, până am obținut o cremă de ciocolată lucioasă, potrivit de moale, pe care pus-o deasupra ultimului blat. Am dat puțin la frigider tortul să se așeze glazura și să se răcească complet, apoi l-am scos și l-am decorat cu răzătură de ciocolată neagră.

     L-am livrat sărbătoritului, l-am degustat, ne-a plăcut. E nemaipomenit de savuros, sățios, arată foarte bine, cu siguranță merită să-l încercați într-o zi de sărbătoare sau pur și simplu dacă vreți să vă răsfățați.

Poftă bună!





Comentarii

  1. Mi-am propus sa fac si eu tortul asta de Craciun. Wish me luck!:) Blatul nu iese foarte inalt, nu? Cu 4 oua imi pare cam micut sau ma insel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai l-am taiat in 3, forma de 18cm e mai mica, dar a iesit blatul cat forma in inaltime. Nu e foarte mare, intr-adevar si cu umplutura cu tot, iese destul de inalt, dar e destul de consistent, eu n-am putut manca o felie intreaga :)).

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so