Dacă tot au rămas ceva resturi de brioșe, m-am gândit să le transform, nu de alta, dar îmi era milă de ele să le văd stând singurele și să vă spun cinstit, parcă nici nu mai sunt la fel ca atunci când sunt proaspete, așa că o schimbare părea potrivită. Și mi-am adus aminte de budinca de pâine pe care de mult timp vroiam să o încerc. Și stăteam eu așa și mă gândeam de unde vine budinca asta de pâine și am văzut că își are originile în timpurile străvechi, când oamenii, din rațiuni obiective, și anume pentru a nu risipi mâncarea rămasă, o transformau, adăugând una, alta.
Citind diverse rețete de budincă de pâine (bread pudding), mi-am dat seama că m-am întâlnit cu așa ceva în Egipt, Umm Ali îi spunea, un amestec de pâine dulce cu stafie, migdale, sos de lapte și ouă, condimente felurite, care se servea atât rece, cât și fierbinte. Dar nu numai englezii și egiptenii se pot lăuda cu așa ceva, o mai au în bucătăria lor și indienii si americanii (în partea de sud a Statelor Unite mai ales), mexicanii, argentinienii, belgienii și francezii (găsiți o mică istorie a budincii de pâine aici).
Considerată mâncare de alinare (în capul meu asta înseamnă ceva dulce și bun de savurat în zile urâte, ca cele pe care le avem acum pe la noi), mi-am spus că merită o încercare, să văd dacă într-adevăr mă poate face să mă simt mai bine ceva, până apare soarele. Ei da, dulceața asta de budincă, pe care am savurat-o ușor călduță, m-a făcut să zâmbesc azi, așa că, dacă aveți o zi grea, merită o încercare :).
Ingrediente
- 500g brioșe (sau orice pâine mai dulce, veche de cel puțin o zi sau resturi de cozonac, chec, uscate puțin) tăiate cuburi medii
- 1/2 cană stafide aurii mici
- 300ml lapte
- 2 ouă
- 1 lingură miere
- 1 lingură extract de vanilie
Glazura
- 2 linguri cu ciocolată albă topită pe bain-marie
Am pus cuburile din brioșe într-un vas de cuptor, am presărat stafidele, am amestecat restul de ingrediente și am turnat compoziția peste pâinici și stafide. Le-am lăsat cam 5 minute și le-am mai întors, să pătrundă amestecul lichid peste tot și să se îmbibe bine bucățile de brioșe, apoi am pus o folie de aluminiu deasupra vasului și l-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 40-45 de minute. Ultimele 5 minute l-am lăsat fără folie în cuptor.
Am scos vasul, am turnat peste ciocolata albă topită și am lăsat pufoșenia asta frumos mirositoare să se răcorească puțin înainte de a-mi tăia o felie generoasă! Și da, ziua mea a devenit puțin mai frumoasa! ;)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu