Treceți la conținutul principal

Tort de morcovi




     Am ieșit cu iepurașul la ... mâncat! :)) Păi cum să fie Paște fără iepurași, chiar din morcovi făcut, o bunătate de tortuleț, amuzant ca formă, delicios la gust, unde mai pui că e și mai ușurel. Nu e musai să-l faceți doar cu ocazia sărătorilor, e un dulce potrivit pentru orice ocazie și în orice formă. Eu l-am testat și re-testat și o să-l mai fac cât de curând, poate sub altă formă, pentru că mi-a plăcut foarte, foarte mult. Zău că da! :)

   Ingrediente
  • 200g făină integrală
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță mix de condimente măcinate (cardamon, scorțișoară, anason stelat, cuișoare, ienibahar, piper negru)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 3 căni morcovi rași
  • 4 ouă
  • 100ml ulei de floarea soarelui
  • 100g miere
  • 50g melasă
  • 100g lapte bătut
  • 1/2 cană stafide înmuiate în rom
  • 1/2 cană migdale rumenite la cuptor tocate mai mare
  • 1 lingură rom
  • 2 linguri apă de portocal
     Am amestecat într-un bol făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, condimentele și scorțișoara măcinată. Separat am amestecat ouăle, uleiul, mierea, melasa și laptele bătut și le-am adăugat amestecului de făină. Cu o spatulă le-am omogenizat puțin, apoi am adăugat morcovii rași, stafidele scurse de rom și migdalele. Le-am încorporat, apoi amestecul l-am turnat într-o formă pătrată (20/20) și într-o formă de silicon cu model de iepure. Le-am pus pe o tavă și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C. Forma de iepure fiind mai mică, tortulețul a fost gata mai repede, cam după 40 de minute am scos forma din cuptor și am verificat cu o scobitoare dacă e gata. Forma cealaltă a stat în plus cam 25 de minute, în total a stat cam o oră și 5-10 minute, aplicând tot testul cu scobitoarea să văd dacă e coaptă. Le-am lăsat să se răcorească vreo 10 minute, apoi am înțepat suprafața torturilor cu scobitoarea și am îmbibat cu pensula amestecul obținut din rom și apa de portocale. Puteți încorpora cele 2 ingrediente la început, direct cu ingredientele umede, însă eu am vrut să se simtă mai puternic aroma lor, așa că am ales varianta cu îmbibatul la final, cât erau torturile încă mai calde. Am lăsat să se răcească cele 2 tortulețe complet, apoi le-am scos din forme și le-am aplicat următoarea glazură.

   Glazura
  • 2 cutii cremă de brânză (eu am avut o cremă de brânză slabă)
  • 1-2 linguri cu miere (sau zahăr brun pudră)
  • 1 lingură apă de flori de portocali
  • coaja rasă de la o portocală
     Le-am amestecat bine pe toate cu mixerul și am aplicat glazura mai întâi peste tortul pătrat, cam 2/3 din glazură, pe care l-am și folosit ca bază pentru tot ansamblul, apoi am pus iepurele deasupra și cu grijă l-am decorat și pe el cu restul de glazură. Am presărat niște zahăr colorat pentru botic, urechi și alte elemente ornamentale. Bine e să ornați torturile exact înainte de a le servi, căci altfel se mai întărește glazura și nu mai arată foarte frumușel :). 

     De bun e foarte bun, de arătos, e arătos și amuzant, cei mici se vor bucura să vadă tortul iepuraș pe masă, dar puteți folosi compoziția (înjumătățită, dacă nu aveți suficiente forme) pentru a face niște muffinși gustoși sau puteți coace compoziția în forme de chec, în forme rotunde, ce aveți la îndemână și în ce formă vă e mai comod. E o compoziție bogată, parfumată, gustoasă și sănătoasă! Spor dacă o faceți și ...

Poftă bună!



Și iepurașul s-a dat mai aproape să guste bunătatea asta ;)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so