Treceți la conținutul principal

Chifteluțe de curcan cu sos de roșii



     E un fel consistent și spornic, pe care îl puteți face în cantitate mai mare și apoi păstra în congelator, poate fi servit cu garnituri divese (piure de cartofi, conopidă, paste, orez) sau fără. Eu mai aveam ceva piept de curcan și cum nu mănânc de obicei carne tocată, mai vine și ziua din an în care mi se face poftă. Pentru cei ce nu apreciază carnea de pasăre în mod special, puteți folosi un amestec de carne de vită și porc. Despre chiftele prăjite în ulei nici nu vorbesc, căci nu intră în meniu, așa că varianta asta, cu sos de roșii parfumat cu cimbru,  mie mi-a surâs.

   Ingrediente

   Chifteluțe
  • 350g piept de curcan tocat
  • 1/2 cană pătrunjel tocat
  • 1 ceapă medie
  • 3 căței de usturoi
  • 1/2 cană pesmet
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 1/4 linguriță piper cayenne
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
     Tot ce era de tocat, eu am tocat la robot, apoi , le-am condimentat, am amestecat toate ingredientele și am lăsat compoziția jumătate de oră să se odihnească. Cu palmele usor umezite (sau le puteți unge cu ulei de măsline) am luat din aluat și am modelat chifteluțele pe care le-am pus pe o tavă unsă cu puțin ulei de măsline . După ce le-am făcut pe toate (mi-au ieșit 30 de bucăți) le-am rumenit pe toate părțile în puțin ulei de măsline într-o tigaie, apoi le-am scos într-un vas, le-am acoperit și le-am lăsat la căldură până am făcut sosul. Nu am făcut chiftele simple, să le prăjesc în baie de ulei, doar le-am dat față, de gătit ele s-au gătit prin fierbere în sosul de roșii.

   Sos de roșii
  • 4 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 ceapă verde mai mare (partea albă) tocată mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 conservă roșii tocate (400g)
  • 300-400ml apă 
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 lingură cimbru uscat (eu păstrez o legătură de cimbru uscat și când am nevoie rup de pe crenguțe inflorescențele uscate)
  • 1 vârf de cuțit piper negru măcinat
  • 1 lingură miere
     În tigaia în care am rumenit chifteluțele am adăugat uleiul de măsline și am sotat ceapa și usturoiul, apoi am adăugat roșiile tocate și restul ingredientelor, le-am dat într-un clocot. Am adăugat chifteluțele, am acoperit tigaia și am lăsat să fiarbă chiftelele în sos cam 20 de minute la foc molcom (Pentru chiftele mai mari, modificați timpul de gătire, astfel încât să se pătrundă bine). Dacă vi se pare că scade prea mult sosul, mai adăugați apă fierbinte amestecată cu pastă de roșii sau suc de roșii. Gustați și asezonați din nou.


     Și nu m-am putut abține să nu întind o bucată de pâine în sosul acela parfumat, direct în tigaie, căci nu mai aveam răbdare. 


     Când mi-am pus să mănânc o porție, am presărat pătrunjel verde tocat peste, nu e musai dacă nu vă place, dar mie îmi place aroma. N-am mai făcut nici o garnitură, pentru că îmi era prea foame și nici nu aveam chef, sinceră să fiu, dar a mers foarte bine și așa. S-ar putea să vă mai rămână o porție, două și dacă în altă zi nu vă surâde să le mâncați așa, simple, puteți fierbe niște paste, spaghete de preferat și astfel să scăpați de corvoada de a face alt fel și să stați prea mult în bucătărie. Și dacă faceți o cantitate mai mare, după cum vă spuneam, o puteți pune la păstrare într-un vas închis ermetic la congelator. Când vi se face poftă de chiftele în sos de roșii, scoateți din congelator, dezghețați, faceți o garnitură și gata-i masa. Cam așa stă treaba cu chifteluțele astea cu sos de roșii.

Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so