E un fel consistent și spornic, pe care îl puteți face în cantitate mai mare și apoi păstra în congelator, poate fi servit cu garnituri divese (piure de cartofi, conopidă, paste, orez) sau fără. Eu mai aveam ceva piept de curcan și cum nu mănânc de obicei carne tocată, mai vine și ziua din an în care mi se face poftă. Pentru cei ce nu apreciază carnea de pasăre în mod special, puteți folosi un amestec de carne de vită și porc. Despre chiftele prăjite în ulei nici nu vorbesc, căci nu intră în meniu, așa că varianta asta, cu sos de roșii parfumat cu cimbru, mie mi-a surâs.
Ingrediente
Chifteluțe
- 350g piept de curcan tocat
- 1/2 cană pătrunjel tocat
- 1 ceapă medie
- 3 căței de usturoi
- 1/2 cană pesmet
- 1 ou
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper negru măcinat
- 1/4 linguriță piper cayenne
- 1/2 linguriță chimion măcinat
Tot ce era de tocat, eu am tocat la robot, apoi , le-am condimentat, am amestecat toate ingredientele și am lăsat compoziția jumătate de oră să se odihnească. Cu palmele usor umezite (sau le puteți unge cu ulei de măsline) am luat din aluat și am modelat chifteluțele pe care le-am pus pe o tavă unsă cu puțin ulei de măsline . După ce le-am făcut pe toate (mi-au ieșit 30 de bucăți) le-am rumenit pe toate părțile în puțin ulei de măsline într-o tigaie, apoi le-am scos într-un vas, le-am acoperit și le-am lăsat la căldură până am făcut sosul. Nu am făcut chiftele simple, să le prăjesc în baie de ulei, doar le-am dat față, de gătit ele s-au gătit prin fierbere în sosul de roșii.
Sos de roșii
- 4 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 ceapă verde mai mare (partea albă) tocată mărunt
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 conservă roșii tocate (400g)
- 300-400ml apă
- 1/2 linguriță sare
- 1 lingură cimbru uscat (eu păstrez o legătură de cimbru uscat și când am nevoie rup de pe crenguțe inflorescențele uscate)
- 1 vârf de cuțit piper negru măcinat
- 1 lingură miere
În tigaia în care am rumenit chifteluțele am adăugat uleiul de măsline și am sotat ceapa și usturoiul, apoi am adăugat roșiile tocate și restul ingredientelor, le-am dat într-un clocot. Am adăugat chifteluțele, am acoperit tigaia și am lăsat să fiarbă chiftelele în sos cam 20 de minute la foc molcom (Pentru chiftele mai mari, modificați timpul de gătire, astfel încât să se pătrundă bine). Dacă vi se pare că scade prea mult sosul, mai adăugați apă fierbinte amestecată cu pastă de roșii sau suc de roșii. Gustați și asezonați din nou.
Și nu m-am putut abține să nu întind o bucată de pâine în sosul acela parfumat, direct în tigaie, căci nu mai aveam răbdare.
Când mi-am pus să mănânc o porție, am presărat pătrunjel verde tocat peste, nu e musai dacă nu vă place, dar mie îmi place aroma. N-am mai făcut nici o garnitură, pentru că îmi era prea foame și nici nu aveam chef, sinceră să fiu, dar a mers foarte bine și așa. S-ar putea să vă mai rămână o porție, două și dacă în altă zi nu vă surâde să le mâncați așa, simple, puteți fierbe niște paste, spaghete de preferat și astfel să scăpați de corvoada de a face alt fel și să stați prea mult în bucătărie. Și dacă faceți o cantitate mai mare, după cum vă spuneam, o puteți pune la păstrare într-un vas închis ermetic la congelator. Când vi se face poftă de chiftele în sos de roșii, scoateți din congelator, dezghețați, faceți o garnitură și gata-i masa. Cam așa stă treaba cu chifteluțele astea cu sos de roșii.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu