A venit decembrie, în sfârșit. Dacă n-ar fi atât de urâtă vremea asta și atât de frig, aș declara decembie una dintre lunile mele favorite, dar, neluând în seamă inconvenientele mai sus menționate, decembrie este una dintre lunile mele sufletește dătătoare de căldură :). Nu e luna în sine, ci sentimentele frumoase aduse, căci eu asociez luna asta cu binecuvântarea adusă nouă odată cu venirea Mântuitorului, cu bunătatea, generozitatea și armonia ce ar trebui să ne călăuzească mereu. Îmi place luna asta pentru că îmi aduce mereu aminte de familie și de bucuria cu care ne pregăteam, de cadourile făcute cu drag și de iubirea pe care o simțeam mereu din partea celor dragi. Încerc mereu să readuc atmosfera asta și în casa mea, chiar dacă nu mai suntem cu toții laolaltă, și să le arăt celor dragi dragostea și prețuirea pe care o am față de ei. De cele mai multe ori o fac prin cadouri dulci, căci la asta mă pricep cel mai bine, spun eu :)). Până acum n-am primit plângeri, așa că o să presupun că mesajul meu a ajuns la destinatari. Și ca să nu mai lungesc povestea prea mult, chiar dacă mai e ceva timp până la zilele de sărbătoare, eu am început pregătirile. Mai testez, mai fac ce se poate de dinainte, să nu mă aglomerez prea tare, dar cum până la Moș Nicolae nu mai e mult, am început deja ostilitățile. Și prima rețetă testată e aceasta, bezele parfumate, crănțănicioase, unite cu o cremă aromată de ciocolată albă.
Ingrediente
Bezele
- 3 albușuri
- 150g zahăr super fin
- 1 vârf cuțit sare
- 1 lingură lichior de zmeură
- 50g fistic curățat și tocat
Mai întâi am preîncălzit cuptorul la 100 grade C.
Pe bain-marie am mixat într-un vas curat și degresat albușurile cu sarea, la viteză medie, când au început să se formeze vârfuri care își păstrau forma am mărit viteza mixerului și apoi am început să adaug zahărul, câte o lingură pe rând, până s-a format bezeaua tare. Am luat vasul de pe bain-marie și am adăugat lichiorul de zmeură și fisticul, amestecând cu o lingură mare de inox, de sus în jos, să nu se lase compoziția. Am mai lăsat-o câteva minute să se mai răcorească, apoi am pus-o într-un poș de unică folosință cu un dui cu model în capăt (puteți să vă lipsiți, eu am vrut să am model neapărat :)) ) și am sprițat bezelele în tava tapetată cu hârtie de copt. Am dat tava la cuptor cam 2 ore, apoi am lasat bezelele în cuptor cu ușa întredeschisă până s-au răcit.
Crema
- ciocolată albă și smântână lichidă de frișcă în proporție de 2:1 (eu am făcut o cantitate mai mare, cred că este suficientă o tabletă de 100g de ciocolată albă și 50ml smântână), încălzite pe bain-marie, amestecate bine până la emulsifiere, la final am adăugat apă de flori de portocal, cam o lingură.
Am lăsat crema să se răcească complet, ea se și întârește (însă nu trebuie să o lăsați să fie super tare, dacă se întâmplă asta o mai puteți înmuia punând-o la loc peste vasul de bain-marie) și apoi am unit bezelele 2 câte 2, pe cele pe care le-am făcut în alte forme doar le-am înmuiat la un capăt sau le-am glazurat cu crema. Le-am pus pe platou și am presărat puțin zahăr pudră peste și feliuțe de fistic.
Arată frumos și sunt parfumate, le puteți face și în alte combinații de arome și cu siguranță toată lumea se va bucura de ele. Și sunt destul de rapid de făcut și mă gândesc că astfel puteți folosi cu succes albușurile rămase de la aluatul de cozonac sau maioneza făcute acum, de sărbători. :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu