Treceți la conținutul principal

Cornuri cu maia



     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte.

Ingrediente

Aluat
  • 230g maia albă, hidratare 50%
  • 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă)
  • 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară)
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri miere
  • 1/4 cană unt de cocos topit
Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.

     Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când înglobasem mai bine de jumătate din unt, am pus aluatul pe blatul pe care l-am uns cu unt și am făcut ceea ce se numește „slap and fold”, adică am brutalizat aluatul trântindu-l pe blat și împăturindu-l, cam ca aici. După ce am încorporat tot untul de cocos și aluatul a devenit elastic, l-am pus într-un vas uns cu puțin unt de cocos, l-am acoperit etanș și l-am dat la frigider cam 16 ore, adică până a doua zi.

     Am scos aluatul a doua zi din frigider, l-am împărțit în 2 bucăți egale pe care le-am modelat sub formă de rotund și pe fiecare fintre ele le-am întins în formă rotundă, până aluatul a ajuns la o grosime de aproximativ 1/2cm. L-am tăiat în triunghiuri cu o rolă de tăiat (eu tai cercul de aluat mai întâi în cruce, apoi dintr-o parte în alta tot așa, raze, să fie cât de cât egale), am pus umplutura, le-am rulat, le-am pus în tăvile tapetate cu hârtie de copt, le-am uns cu unt de cocos topit și am acoperit tăvile cu folie. Mi-au încăput în 2 tăvi, dar aș fi putut să le pun și în 3, căci pe cele din a doua tavă le-am cam înghesuit. Am lăsat tăvile pe masa din  bucătărie cam 2 ore, să mai crească.

     Cam cu o oră înainte de a le coace, am încălzit cuptorul la 220 de grade C.

     Am băgat tăvile la cuptor pe rând și le-am lăsat cam 20 de minute. Prima tavă am lăsat-o câteva minute mai mult și s-au rumenit puțin mai mult, dar nu m-a deranjat mult de tot. După ce s-au copt, le-am scos din cuptor pe un grătar de răcire, le-am mai uns cu puțin unt de cocos și am presărat zahăr pudră.

     Am fost fericită să văd că deși aluatul meu nu a fost unul îmbogățit cu unt, ouă, lapte, au ieșit niște cornuri pufoase înăuntru, cu o coajă subțire ușor crocantă, merit  pe care i-l atribui în totalitate maielei mele celei dragi, care și de data asta și-a făcut datoria. 

     Acum mai fac o tură de cornuri, mai mici de data asta și umplute cu ciocolată. Încă sunt la crescut, așa că abia aștept să văd cum ies. Până atunci o să-mi mai iau un corn și un pahar cu lapte, mă scuzați, la revedere!

A! Și mica felicitare pe care o vedeți în fundal este făcută de mine, căci m-am hotărât să experimentez anul acesta ceva nou, și anume felicitări de sărbători hand-made :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so